Pogovori o virusu, informacije v medijih in ukrepi, sprejeti za omejevanje širjenja virusa, brez ustrezne razlage odraslih, lahko pri otrocih in mladostnikih vzbujajo negotovost, jih zmedejo in prestrašijo. Posebej pri tistih, ki so po naravi bolj plašni, negotovi ali zaskrbljeni, lahko trenutne okoliščine sprožijo ali povečajo tesnobo in strahove, povezane z zdravjem in varnostjo zase, za starše, brate in sestre, stare starše in druge. Zato je pomembno, da otroci od staršev ali drugih oseb, ki jim zaupajo, dobijo prave informacije o virusu in da se z njimi o tem pogovarjamo na način, primeren njihovi starosti.


• Ne bojte se pogovorov z otroki o virusu. Tako ali tako že nekaj vedo. Njihove stiske in strahovi so posledica negotovosti in nezadostnih ali napačnih informacij, ne pa pogovorov, v katerih prisluhnemo njihovim vprašajem, se odzovemo na njihove stiske, jim damo prave informacije in jih opremimo z načini, kako se spoprijeti s trenutno situacijo – kako jim bomo pomagali in kaj lahko naredijo sami.


• Spodbudite otroke, da vam povejo, kaj o virusu in trenutni situaciji že vedo, kaj so slišali in kaj jih zanima. Pozorni bodite na informacije, ki jim je otrok izpostavljen s poslušanjem pogovorov odraslih, v pogovori z vrstniki in iz medijev. Pogovarjate se z njimi, poučite jih o dokazanih dejstvih in popravljajte napačne informacije in govorice s pravimi. O virusu covid 19 se poučite na spletnih straneh NIJZ: https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov


• Pogovore z otroki prilagodite njihovi starosti in védenju. Ne razlagajte preobširno. Povejte toliko, kot so otroci v tistem trenutku pripravljen sprejeti.


• Upoštevajte, kaj otroci že vejo o drugih boleznih in kakšne izkušnje imajo z njimi (npr. da ob bolezni ostanemo doma, da se pozdravimo in da bolezni ne prenašamo na druge ljudi). Povejte jim, da gre za nov virus, ki ga še ne poznamo dobro, zato je pomembno, da se vsi držimo priporočil in navodil strokovnjakov, ki sprejemajo ukrepe, da zagotavljajo varnost in zdravje vseh ljudi.


• Dovolite otrokom, da vas sprašujejo in odgovarjajte na njihova vprašanja. Povejte jim, da se boste, če bodo želeli, tudi v prihodnje še pogovarjali z njimi. Če otrok trenutno to ne zanima ali o tem ne želijo govoriti, jim povejte, da je to v redu in da vas lahko vprašajo in se pogovorijo z vami, kadar bodo želeli.


• Prisluhnite njihovim skrbem in strahovom. Če svojih strahov in tesnobe otroci ne izrazijo z besedami, opazujte njihovo vedenje in bodite pozorni na morebitne nebesedne znake stiske (npr. razdražljivost, iskanje vaše bližine, sprememba prehranjevalnih ali spalnih navad ...). Zagotovite jim, da ste z njimi in da skrbite za njihovo varnost.


• Otrokom zagotovite, da si vsi prizadevamo, da bi zagotovili varnost in zdravje. Delo v službah in v drugih ustanovah je organizirano tako, da preprečujemo širjenje okužbe, zato so nekateri starši doma ali delajo od doma. Da se okužba ne bi razširila, so začasno zaprti tudi vrtci in šole in odsvetovani stiki z drugimi osebami, tudi starimi straši, prijatelji in sošolci. Zdravniki so pripravljeni, da bodo pomagali tistim, ki bodo njihovo pomoč potrebovali. Raziskovalci poskušajo čim hitreje spoznati virus in ugotoviti, kako se preprečuje njegovo širjenje in kako se lahko pred njim zavarujemo.


   • Otroke poučite, kako lahko sami prispevajo k zdravju in varnosti. Poučite jih o načinih pravilnega in rednega umivanja rok, kašljanja v robček ali v rokav, zdravega prehranjevanja in zadostne količine spanja. Z upoštevanjem priporočil in navodil strokovnjakov bodite otrokom zgled.


• Tudi v času, ko so otroci zaradi zaprtja vrtcev in šol doma, vzdržujte vsakdanje rutine in poskrbite za zdravo prehrano in dovolj spanja. Ta čas je lahko tudi priložnost za skupno druženje, aktivnosti in igre, za katere je med šolskim letom manj časa.


• Naj se življenje in pogovori z otrokom ne osredotočajo le na virus. Pomembno je, da pozornost preusmerjate na vsakodnevne aktivnosti in prijetne dejavnosti, ki bodo otroke razbremenili.

Pripravila: doc. dr. Jana Kodrič, spec. klin. psih. in Valentina Stefanova Kralj, spec. klin. psih. za ekipo kliničnih psihologov in specializantov klinične psihologije,
Pediatrična klinika, UKC Ljubljana

Vir: UKC ljubljana

Kitajska je 31. 12. 2019 sporočila, da so zaznali povečanje števila primerov pljučnic v mestu Vuhan, pri čemer niso potrdili že poznanih povzročiteljev pljučnic. Sprva so izključili okužbo z virusi influence, vključno z aviarno influenco, okužb s SARS CoV, MERS-CoV in še druge povzročitelje. Identificirali so nov koronavirus in ga poimenovali SARS-CoV-2. Sprva so primere povezovali z zadrževanjem na tržnici morskih sadežev in drugih živali v Vuhanu. Poleg morske hrane na tržnici prodajajo piščance, netopirje, svizce in druge divje živali. Postavljen je sum, da je izvor okužbe (ki še ni identificiran) ena od vrst živali. Zaradi čiščenja in dezinfekcije je tržnica od 1. 1. 2020 dalje zaprta.

Nov koronavirus so poimenovali SARS-CoV-2. COVID-19 je novo poimenovanje za bolezen, ki jo virus SARS-CoV-2 povzroča.

Slovenija je pripravljena za primer novega koronavirusa. Izdelana so številna priporočila in navodila za različne javnosti, vključno s priporočili za potnike, ki se vračajo iz ogroženih območij in priporočila za ravnanje izvajalcev zdravstvene dejavnosti. Vzpostavljeno imamo laboratorijsko diagnostiko za potrditev virusa v najkrajšem možnem času. Pomembno je, da pri obravnavi morebitnih bolnikov zmanjšamo tveganje nadaljnjega prenosa na najnižjo možno raven. Tudi sicer ima Slovenija pripravljene načrte odzivanja na različna tveganja, tudi na pojav nalezljivih bolezni, ki je dosegljiv na naslednji povezavi.

Svetujemo, da potniki skrbno pretehtajo možne zaplete in ovire, vključno s težavami pri zdravstveni oskrbi, na katere bodo med potovanjem v trenutni situaciji naleteli, in sprejmejo pretehtano odločitev. Svetujemo, da odložijo nenujna potovanja na območja z lokalnim širjenjem novega koronavirusa SARS-CoV-2 ali širjenjem tega virusa v skupnosti. Objavljena so na naslednji povezavi. Več informacij za potnike najdete na naslednji povezavi

Slovenskim potnikom ki potujejo na območja, kjer se pojavlja koronavirus priporočamo, da:

  • se izogibajo stikom z bolnimi ljudmi,

  • si pogosto umijejo roke z milom in vodo ali jih razkužijo,

  • pred potovanjem se cepijo proti gripi, ki je v tem času pogosta.

  • se izogibajo živalim (živim ali mrtvim), tržnicam z živalmi in izdelkom živalskega izvora (npr. nezadostno toplotno obdelano meso)

Na potovanju svetujemo ravnanje v skladu z lokalnimi navodili.

Več informacij najdete na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve RS, na naslednji povezavi.

Če ste potovali po območjih z lokalnim širjenjem novega koronavirusa SARS-CoV-2 ali širjenjem tega virusa v skupnosti in ste po vrnitvi v Slovenijo ali že ob povratku zboleli s kašljem, vročino in težkim dihanjem (občutkom pomanjkanja zraka):

Z zdravnikom se boste dogovorili za pregled oziroma dobili nasvet glede na vaše zdravstveno stanje.

V kolikor osebe nimajo bolezenskih znakov, značilnih za nov koronavirus, ki se kažejo z vročino, kašljem intežkim dihanjem, niso potrebni nikakršni ukrepi.

Cepivo proti gripi ne ščiti pred koronavirusom. Koronavirus je drugačen od virusa gripe, zato je potrebno razviti posebno cepivo, ki deluje nanj. Znanstveniki že poskušajo razviti cepivo, ki bi učinkovalo proti koronavirusu, vendar je razvoj cepiva dolg proces, ki ga je potrebno, preden pride v javno uporabo, še ustrezno testirati.

Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.

S koronavisurom se lahko okužijo tako starejše, kot tudi mlajše osebe. Izkušnje kažejo, da imajo težji potek bolezni starejše osebe s kroničnimi obolenji (kot so astma, sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni ipd.).

Natančni podatki o poteku bolezni se še zbirajo, saj gre za nov virus. Iz poročanja Kitajske pa lahko sklepamo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 % okuženih. Težji potek naj bi imelo približno 20 % zbolelih.

Ne, antibiotiki niso učinkoviti proti virusom. Delujejo le proti bakterijskim okužbam.

Zaenkrat zdravila, ki bi učinkoval proti koronavirusu, ni. V primeru okužbe se zdravi oz. blaži simptome.

Situacija glede širjenja virusa je dinamična in se neprestano spreminja, zato potnike, ki načrtujejo obiske tujih držav, opozarjamo, naj spremljajo stanje v izbrani državi in priporočila glede potovanj na spletnih straneh Ministrstva za zunanje zadeve. Za potovanje v tujino se sicer vsak odloča po lastni presoji, več informacij o priporočilih za potnike najdete na naslednji povezavi

Na NIJZ opozarjamo na preventivne ukrepe v prostorih z veliko ljudmi (umivanje rok s toplo vodo in milom, razkuževanje rok, izogibanje dotikanju obraza z neumitimi rokami, izogibanje bolnim ljudem). Če potnik zboli v času potovanja, naj se posvetuje z zdravstveno službo na destinaciji. Po vrnitvi v Slovenijo naj potnik 14 dni opazuje svoje zdravstveno stanje. Če zboli z znaki okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje), naj se po telefonu posvetuje z zdravnikom in ustrezno navede, kje je bival/potoval. Z zdravnikom se bo dogovoril o potrebnih nadaljnjih ukrepih.

Znaki običajnih viroz so zelo podobni znakom okužbe z novim koronavirusom. Brez posveta z zdravnikom ni mogoče ugotoviti povzročitelja viroze. Če zbolite z znaki viroze, ne hodite nenapovedano v zdravstveno ustanovo, ampak najprej po telefonu pokličite izbranega ali dežurnega zdravnika. Za testiranje na koronavirus se odloči izbrani zdravnik, ki vas tudi napoti na kraj, kjer to izvajajo. Testiranje se izvede v skladu z definicijo primera (dostopno na naslednji povezavi). 

Aktualne informacije in priporočila so objavljena na naslednji povezavi

Zaenkrat še ni podatkov o tem, kako okužba z novim koronavirusom vpliva na nosečnost. Zaradi fizioloških sprememb in spremenjenega imunskega odziva v nosečnosti so nosečnice sicer lahko bolj občutljive za okužbe dihal. Nosečnice imajo lahko večje tveganje za nekatere okužbe in večje tveganje za težji potek bolezni, kar so do sedaj opazili pri nekaterih okužbah z drugimi koronavirusi (SARS-CoV, MERS-CoV) in nekaterih drugih okužbah dihal, kot je na primer gripa. Zaplete v nosečnosti so opazili pri okužbah z drugimi koronavirusi (npr. SARS-CoV, MERS-CoV), zanesljivih podatkov glede zapletov v nosečnosti z novim koronavirusom pa za enkrat še ni. Zaenkrat tudi še ni znano, ali se novi koronavirus lahko prenese iz bolne matere na plod med nosečnostjo. Rezultati nedavne študije, ki je preučevala nekaj bolnih nosečnic, kažejo, da pri nobeni od nosečnic ni prišlo do prenosa okužbe z matere na plod. Tudi pri okužbah z drugimi koronavirusi, kot sta SARS-CoV in MERS-CoV, je podatkov glede prenosa okužbe z matere na plod malo, zaenkrat pa o prenosu okužbe z matere na plod niso poročali.

Vir: NIJZ

© 2022 Vse pravice pridržane.
Informacije na strani so povzete iz virov NIJZ, WHO, Johns Hopkins University, Worldmeter, Gov.si. Za točnost podatkov ne odgovarjamo.
Stran izdelala digitalna agencija CNJ digital.