Protimikrobna učinkovitost različnih razkužil je bila do sedaj dokazana za druge vrste Corona virusov (tabela 1). Nekatere od teh aktivnih učinkovin se nahajajo tudi v izdelkih, ki jih pogosto uporabljamo v gospodinjstvu (npr. natrijev hipoklorit, ki je v varekini, ali etanol (medicinski alkohol)). V raziskavah na različnih tipih Corona virusov je bilo ugotovljeno, da npr. 70 % etanol učinkuje bolje v primerjavi z 0.06 % natrijevim hipokloritom. Za SARS-CoV velja, da je občutljiv na natrijev hipoklorit v koncentraciji 0.05 – 1 %, razkužilo mora delovati vsaj 5 minut. Alkohol oziroma etanol je učinkovit le v koncentracijah nad 65 %, domače žganje in podobne žgane pijače ne uničijo virusa!

 

Tabela 1: Protimikrobne substance, ki so učinkovite pri različnih tipih Corona virusov

Učinkovina Koncentracija
Etanol 70 %
Natrijev hipoklorit

0.05 – 0.1 % za SARS-CoV

0.1 – 0.5 % za humani Coronavirus 229E

Povidon-jod 10 %
Glutaraldehid 2 %
Izopropanol 50 %
Benzalkonijev klorid 0.05 %
Natrijev klorit 0.23 %
Formaldehid 0.7 %

Postopek čiščenja domačih prostorov 

Kljub temu da trenutno ni znanstvenih dokazov o učinkovitosti različnih razkužil konkretno proti virusu SARS-CoV-2, se za razkuževanje prostorov priporoča najprej čiščenje z nevtralnim detergentom (običajnim čistilom), ki mu sledi razkuževanje z 0.1 % natrijevim hipokloritom (varekino razredčimo v razmerju 1:50, torej npr. 1 dcl varekine zmešamo s 50 dcl (5 litrov) vode. Za manjše količine razstopine lahko torej pripravimo 500ml vode ter 10ml varekine (5% NaCIO).

Varekina kot jo poznamo vsebuje 5% natrijevega hipoklorida. Posvetujte se z navodili proizvajalca na etiketi o vsebnosti koncentracije NaCIO. Navodila za redčenje različnih koncentracij dostopna tukaj.

Površine, ki se jih ne sme čistiti z varekino, najprej očistimo z detergentom in nato razkužimo s 70 % etanolom.

V kolikor nimamo na zalogi pripravljenega 70 % etanola (lahko ga kupimo v lekarni) za čiščenje, ga lahko pripravimo sami z navadnim etanolom (1L), ki vsebuje 96 % alkohola ter je na prodaj v trgovinah, običajno v oddelku z žganimi pijačami.

Navodila za redčenje:

1.00L (10dcl) alkohola 96.00 % zmešano z 0.37L (3.7dcl) vode pripravi 1.37L etanola z 70.00 %. Priporočamo uporabo z razpršilno stekleničko za lažje čiščenje ter razkuževanje. Raztopina je prav tako varna za razkuževanje rok.


Pri čiščenju ne pozabite, da morate zaščititi tudi sebe z ustrezno zaščitno opremo. Če uporabljamo zaščitna sredstva (rokavice ipd), ki so namenjene večkratni uporabi, jih po vsaki uporabi razkužimo z varekino ali etanolom. Prostore med čiščenjem dobro prezračite. 

Tisti tekstil, ki to dopušča, operemo na 90 ⁰C s pralnim praškom. Če tekstila ne moremo prati na visoki temperaturi, pri pranju uporabimo kemikalije, kot so varekina oz. drugi pripravki, ki vsebujejo natrijev hipoklorit.

 

Skrb za čistočo domačih živali

Za pse, ki redno hodijo na sprehode, priporočamo, da se jim pred vstopom v stanovanje šape opere z detergentom/milom, ki ga skrbniki uporabljajo tudi za svoje roke ter razkužijo z razkužilom, ki vsebuje alkohol ali druge razkužilne pripravke. Številni lastniki za toaleto uporabljajo tudi šampone in raztopine, ki vsebujejo klorheksidin, ki je ustrezno razkužilno sredstvo. Pri pranju naj uporabljajo rokavice in si roke po opravilu dobro operejo po postopkih za pravilno pranje rok. 

Priporočamo tudi, da sprehode ustrezno skrajšate in se izogibate ostalim sprehajalcem na ustrezni razdalji. V kolikor ste bili kljub temu v večji skupini sprehajalcev, ob prihodu obrišite tudi dlako psa z razkužilnim pripravkom in s papirnato brisačo ali krpo za enkratno uporabo.


Vir: (ULVF - Univerza v Ljubljani)

© 2022 Vse pravice pridržane.
Informacije na strani so povzete iz virov NIJZ, WHO, Johns Hopkins University, Worldmeter, Gov.si. Za točnost podatkov ne odgovarjamo.
Stran izdelala digitalna agencija CNJ digital.